Велосипедисти отново на протестно шествие в София

08:46, 29 юли 16 / Общество 25 203 Шрифт:
Topnovini
Велосипедисти отново излизат на протест в столицата. Те ще се съберат в 19:00 часа пред пилоните на НДК, а оттам ще се насочат към сградата на Столичната община. Причината е лошата велосипедна инфраструктура, изградена в града, както и липсата на велоалеи на ключови места.

Протестното движение е обявено като „Критична маса“. Под това си наименование е известно в цял свят. Обикновено всеки последен петък от месеца велосипедисти, скейтъри, хора на ролкови кънки и други самоходни хора излизат масово по улиците, за да заявият "Не пречим на движението, ние сме движението“.

Протестът на велосипедистите цели да напомни на водачите на автомобили да се съобразяват с тях на пътя и да не паркират върху велоалеите. Показателно за лошо направена велоалея в София е тази в „Студентски град“, върху която автомобилите спират, пречейки на колоездачите да минат по нея. Това създава опасност за движението, заради карането на зиг-заг между спрелите коли върху жълтата маркировка.

Недоволството на хората, които се предвижват с колело, е отправено и към обозначаването на велоалеите върху тротоарните пространства. Те смятат, че пешеходците и колоездачите взаимно си пречат, когато се опитват да се разминат по тротоарните велоалеи. Затова те се обръщат и към пешеходците да се движат по тортоара, а не по велосипедната маркировка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама