С атрактивно дефиле по улиците започна фестивалът „Ежедневието на средновековен Търновград”

07:05, 29 юли 16 / Общество 25 206 Шрифт:
Topnovini
Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград” бе открит днес във Велико Търново с атрактивно дефиле на десетки реанактори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна. Групите направиха кратки демонстрации на площад „Майка България”, където бяха приветствани от кмета Даниел Панов, заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и много великотърновци. Даниел Панов поздрави организаторите и участниците във фестивала за опазването на традициите, обичаите, културата и занаятите. След краткото приветствие реанакторското шествие потегли към крепостта Царевец, където още в 9,00 ч. утре ще бъде отворен средновековен лагер.

Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението, воинските умения и похватите на търговията от периода XII-XIV век ще оживеят зад крепостните стени, където някога славните Асеневци са управлявали Второто българско царство. Лагерът отваря в 9,00 ч., като в петък и събота ще може да бъде посещаван до 18,30 ч., а в неделя – до 16,30 ч. Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входната таксата за Царевец.

Международният фестивал е организиран от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество „Традиция”. Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.

Групи от Твер /Русия/ и Белград /Сърбия/ ще обработват кожи, метал, дърво, плат. Ще бъде пресъздадено производството на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Танци, вокална музика и театър от Средновековието ще представи съставът "A l'Entrada" от украинската столица Киев. Румънската група “Ursuluibrun” от Букурещ ще демонстрира средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.

От България във фестивала участват редица реанакторски групи. Във Велико Търново са Групата за историческа фехтовка „Наемна дружина Барадж” – Пазарджик, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, както и Средновековно общество MODVS VIVENDI – София. Прабългарска юрта на Царевец ще издигне Сдружение "Авитохол" – Варна, което на фестивала ще представи и бита и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство ще демонстрират амазонките от “Туида” - Сливен.

Символичният домакин на събитието НД “Традиция” клуб Велико Търново ще пресъздаде занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис. В събитието ще се включат и реанактори от цяла България.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама