ВКС окончателно оправда Александър Томов за "Кремиковци" и ЦСКА

20:52, 28 юли 16 / Крими 25 233 Шрифт:
Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бившия шеф на "Кремиковци" и на футболния клуб ЦСКА Александър Томов за източването на металургичния комбинат и столичния футболен клуб, съобщи „Съдебни репортажи“.

През 2011 г. съдия Мариян Марков от Софийския градски съд (СГС) осъди Томов и Иван Иванов на 9 години, а другите двама подсъдими бяха оправдани. Две години по-късно Софийският апелативен съд (САС) изцяло отмени решението и върна делото за ново разглеждане.

След повторния старт на делото, Софийският градски съд постанови оправдателна присъда за всички подсъдими, обвинени в източването на близо 29 млн. лв. от "Кремиковци" и още 3.5 млн. евро от футболния клуб. В края на 2015 г. САС потвърди решението на СГС.

Според експертиза по делото 29 млн. лева е била стойността на хвостохранилището и общежитието на “Кремиковци”, което е било прехвърлено към завода на бизнесмена Васил Божков, който притежаваше ЦСКА преди Томов. Именно с тези пари бе финансирана сделката по закупуването на футболния клуб от Божков през 2007 г.

Според другата част от обвинителния акт по делото Томов и Александър Гарибов са изтеглили банков кредит от ,5 млн. евро, за да обезпечат оперативната дейност на ЦСКА. Няма обаче никакви доказателства парите да са използвани за футболния отбор. Това е довело до тежкото състояние на ЦСКА, а впоследствие и до отнемането на лиценза на клуба през 2008 г., твърдяха разследващите.

Тричленният състав на ВКС с председател Татяна Кънчева и членове Биляна Чочева и Tеодора Стамболова изцяло потвърждава изводите на долната инстанция. В мотивите върховните съдии сочат, че „нецелевото разходване на паричните средства, предоставени в кредит на частно търговско дружество, не е обективен съставомерен признак на престъплението по чл. 201 от НК”, не е настъпила вреда, тъй като кредитът е бил погасен и не е имало и последващи финансови претенции на дружествата.

ВКС е категоричен, че „използваните нестандартни способи за уреждане на търговските отношения относно закупуване на акциите…не дават основание да се счита, че в случая е извършена престъпна дейност, попадаща в обхвата на чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201 от НК”.

Това означав, че прокуратурата е дала на съд подсъдимите, без да има извършено престъпление.

Решението на ВКС е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама