Световни компании обмислят да инвестират в Пловдив и София след Brexit

19:59, 28 юли 16 / Общество 25 309 Шрифт:
Topnovini
Световни компании обмислят инвестиции в България заради решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз, съобщи ръководитилят на една от големите компании за недвижими имоти Михаела Лашова, цитирана от БНР. Експертите отчитат и засилен интерес към инвестиции в индустриални площи в България, не само в София и Пловдив. Инвеститорите гледат и към нови дестинации като Плевен, дори Видин, Монтана и Враца.

Все по-сериозен проблем пред чуждите инвеститори става дефицитът на кадри, заяви Владимир Гюрджиев, който се занимава с инвестиции в парцели и индустриални площи. Освен това компаниите вече трябва да предлагат по-добро заплащане, ако искат да задържат персонала си.

Тези компании ще го приемат, защото, все пак, в сравнение с  други пазари, ние сме значително по евтини. Добрите макроикономически показатели и политическата стабилност карат големи световни компании да гледат към България, обясни Гюрджиев: Един път, ако имаш фабрика в Камбоджа или да речем в Мароко, идването в България по никакъв начин не е някакво действие, свързано с риск.

Най-сериозен интерес има от компании в автомобилния бранш, но все повече се появяват играчи от хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната индустрия, допълни Гюрджиев:

Глобални играчи, които са в топ пет в света в производството и, примерно, имат 15, 20, 30 фабрики навсякъде по света. Заради британския референдум част от България става все по-атрактивна за закупуване на инвестиционен имот. Търсят, за да диференцират риска, искат да инвестират в други държави, за да противодействат на спада на имотния пазар в Лондон, допълни Михаела Лашова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама