Изправят двама пред съда за укрит ДДС в особено големи размери

19:30, 28 юли 16 / Крими 25 193 Шрифт:
Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 50-годишния Златко И. от село Кичево, Варненско, и съучастника му в укриването на ДДС в особено големи размери - 25-годишния Емил А. от Шумен. Двамата избегнали установяването на данъчни задължения – данък добавена стойност за 2, 269 млн. лева. В качеството на управители в търговските дружества „Агро бизнес ком“ ЕООД, „Агро продукт инвест“ ЕООД, „Биопром 2012“ ЕООД и „Унистил 2003“ ЕООД те попълнили невярна информация в подадените от тях данъчни декларации. Двамата са предадени на съд за деяние, извършено при условията на продължавано престъпление и в съучастие.

През 2013 г. подсъдимият Златко И. работел с търговски дружества, които били обект на разследване, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура - Варна. За да продължи да извършва престъпления против данъчната система, 50-годишният мъж наел за свой съучастник излезлия от затвора на 18 януари 2013 г. Емил А., който се съгласил да бъде вписан като управител на дружествата, чрез които ще се осъществява престъпната дейност. Подсъдимият Златко И. разполагал с информация за търговски дружества, които изкупуват фирми със задължения към бюджета. Двамата успели да закупят четири такива дружества, като за управител бил вписан 25-годишният Емил А. Те сменили част от предмета на дейността на фирмите и променили наименованията им. Така си осигурили четирите фирми, чрез които да продават селскостопанска продукция, закупена без счетоводни документи. Успели да се снабдят с електронни подписи и печати, като свидетел по делото твърди, че всички печати на дружествата са поръчани от едно и също лице.

След като вече разполагали с контролираните от тях дружества, оформяли доставки от кухи фирми с управители малограмотни и бедни лица. В хода на досъдебното производство един от „собствениците“ на такава фирма заявил, че никога не е сключвал сделки с четирите фирми на подсъдимите, че не знае как се подават декларации и че никога не е имал печат и документи на фирмата.

От дома, офиса и автомобила на подсъдимия Златко И. са намерени и иззети 49 печата, от които 47 са на търговски дружества, един - на Областната дирекция по земеделие и гори във Варна, и един на същата дирекция в Шумен. С последните два печата подсъдимите придавали вид, че дружествата, от които формално купували зърно, са регистрирани като търговци на зърно. Двамата изкупували зърно от земеделски производители, като оформяли покупките от името на търговските дружества, с чиито данни, фактури, печати и електронни подписи разполагали. Създадените фактури били описвани в регистри за покупки, а сумите по Закона за ДДС - приспадани. Обогатявали се неправомерно чрез сумите за ДДС, които били плащани от дружества, на които по-късно продавали земеделската продукция.

И Златко И., и Емил А. са осъждани. В момента първият подсъдим е в затвора, където изтърпява предходна присъда, също за данъчно престъпление.Предстои делото за укрития ДДС в особено големи размери да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама