На „Златна праскова” министър Танева с призив да се уважава труда на земеделеца
14:14, 28 юли 16
25
434
Шрифт:
"Всеки празник има своето тържество, своята тържественост, обаяние, красота. Нека този празник да ни обединява, защото българската праскова трябва да бъде ценена, не само от нас, но и от другите страни", каза в своето обръщение Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.
"Целта на празника е да обедини веселието, фолклорното наследство и всеотдайния труд на хората", каза кметът на село Гавраилово Димитър Андреев. По думите му, празникът съхранява културните традиции и обединява съвременните научни постижения и богатото фолклорно наследство.
Сред официалните гости на откриването на празника "Златна праскова" бяха още кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, заместник-кметът Пепа Чиликова, заместник-областният управител Камен Костов, общински съветници и др.
За пета поредна година Национална служба за съвети в земеделието в рамките на празника "Златна праскова" обяви конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина. Седем земеделски производители, отглеждащи прасковени насаждения, са заявили желание за участие в конкурса. Днес бяха обявени и наградени победителите в надпреварата. На първо място се нареди Марина Лесева от град Сливен, на второ място бе отличен Георги Хаджийски от село Ковачите, а на трето място - Дичо Мавродиево от село Мечкарево.
Програмата на празника "Златна праскова" продължи с кръгла маса на тема „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”, с участието на Десислава Танева – министър на земеделието и храните, кметът на община Сливен Стефан Радев, зам.-главния директор на Главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория” Петя Куманова, и водещи специалисти от Института по овощарство - Пловдив. След нея е предвидено посещение на насаждение от праскови, както и демонстрация на селскостопанска техника, прикачен инвентар и капкова система за напояване.
Гостите на „Златна праскова” имат възможността да разгледат няколко фотоизложби, да дегустират вкусно сладко от праскови, което се приготвя в момента, както и да гледат интересните конкурси и състезания.
Добави коментар