BBC отразява идеята за проектозакон срещу бурките, предложена от русенски депутат

20:32, 27 юли 16 / Политика 25 151 Шрифт:
Topnovini
Британската медия BBC публикува обширен материал, в който се разглежда идеята за закон за забрана на бурките в България, предложен от група народни представители, сред които и русенецът Искрен Веселинов. 

Публикувана под заглавието "Защо България вдига толкова шум заради никаб-а", статията описва намерението на коалицията "Патриотичен фронт" да прокара закон, забраняващ закриването на лицето на публични места. Въпреки че в страната носенето на бурки почти не се среща, а покриващите лицето воали се използват само от малка група салафити в Пазарджишко, законопроектът е известен като "Забрана на бурките", пише изданието. 

Темата набира сериозно медийно внимание, особено след като администрацията в Пазарджик издава наредба в общинските сгради да се влиза само с открито лице. 

BBC отбелязва, че темата за покриването на лицето не е била особено важна в България, поне докато не влиза в дневния ред на партия ВМРО, част от Патриотичния фронт. Цитиран е и самият Веселинов, който коментира, че подобни традиции водят до радикализация на населението, и срещу това трябва да се действа превантивно. Той обръща внимание и на подобни забрани, въведени наскоро във Франция и Белгия. 

В същото време обаче е цитиран и политическият анализатор и преподавател в Харвард Димитър Бечев, който отбелязва, че подобни стъпки са част от политическите игри в държавата. Подкрепата за идеята от управялващите пък е било жест към коалиционния партньор от страна на премиера Бойко Борисов". "Имаме предпоставка за възникване на опасен порочен кръг", предупреждава Бечев, "националистите превръщат мюсюлманите в изкупителна жертва, и тласкат определени индивиди към радикализация, което от своя страна подклажда огъня от омраза и общи предразсъдъци". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама