ЕК се отказа от санкции срещу Испания и Португалия заради свръх бюджетен дефицит

16:15, 27 юли 16 / Свят 25 73 Topnovini
Европейската комисия нама да налага тежки санкции на Испания и Португалия за свръх бюджетен дефицит и търси „нови фискални правила“ за двете страни, предаде АП.

Комисията можеше да призове страните членки да наложат санкции на двете държави, които щяха да се превърнат в първите страни, санкционирани в съюза за прекомерен бюджетен дефицит през последните години. Вместо това от Комисията обявиха, че има смекчаващи обстоятелства.

По-рано този месец финансовите министри от Еврозоната решиха да започнат процедура за налагане на санкции на двете страни заради нарушаване на правилата на ЕС за дефицит с мотиви, че Мадрид и Лисабон не са предприели достатъчно ефективни действия в отговор на препоръките за мерки за коригиране на прекомерния данъчен излишък.

Текущото законодателство на ЕС в рамките на Пакта за стабилност задължава страните да ограничат бюджетния дефицит до 3 % от Брутния вътрешен продукт (БВП). Ако той бъде превишен, на страната може да бъдат наложени санкции.

Съгласно правилата на ЕС, комисията можеше да наложи глоби до 0,2 % от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от Еврозоната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!