Турският консул в Бургас: Хората на Гюлен стоят зад опита за преврат

14:01, 27 юли 16 / Общество 25 155 Шрифт:
Topnovini
Движението на Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат в Турция. Това заяви пред журналисти Ниязи Еврен Акйол - генералният консул на Република Турция в Бургас. По думите му днес вече е напълно ясно, че това е един акт, който е замислен в рамките именно на това движение. 

Фетхуллах Гюлен години наред е оставял впечатление, че извършва благотворителна дейност. Създава много институции за образование в Турция. В период от 20-30 години той е внедрил своите ученици на различни места в държавните структури. Така към 15 юли тази година негови хора са заемали важни постове в армията, полицията, правосъдието, образованието.

През 2013 г. това движение е обявено за терористична организация. Всички задържани след опита за преврат са негови членове, съобщи още генералният консул. Тяхната цел е била превземане на държавата.

Акйол окачестви опита за преврата като терористичен акт, тъй като участвалите в него части от въоръжените сили на Турция са стреляли срещу собствения си народ. Те са действали против йерархията, според която следва да се издават заповедите. За първи път в историята на Република Турция са бомбардирани парламентът и президентството.

Превратът е осуетен заради това, че групата, която го е извършвала, е била малка, голямата част от въоръжените сили са против него и най-важното – че самият народ се е противопоставил на него, независимо от това на коя партия симпатизира.

Акйол разкритикува западните медии, които отразявали обявеното извънредно положение в Турция за срок от 90 дни като отнемане на демократичните права в страната. Според него това се прави умишлено и е продукт на негативно отношение към правителството на страната.

По време на опита за преврат са загинали 246 души, като 173 от тях са цивилни. Ранени са близо 1500. Убитите от страна на превратаджиите са 24 души, а 50 от тях са заловени ранени. Около 8600 са общо задържаните под стража за опита за преврат – военни, полицаи, магистрати и т.н.

Ниязи Акйол е категоричен, че въпреки събитията в страна му няма опасност за тези, които имат планове да я посетят. Няма ограничения при преминаването през граничните пунктове, не съществуват пречки за пътуване и почивка в Турция, смята той. Като пример за това консулът сподели, че жена му и малката му дъщеря в момента са на почивка там, а не ги е пратил във Франция или Италия. Иначе е твърде рано да се каже дали опитът за преврат се е отразил на туристопотока към Турция, консулът няма информация за анулиране на резервации за почивка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама