Три общински служителки на съд за престъпления за над 37 000 лева

12:34, 27 юли 16 / Крими 25 128 Шрифт:
Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна предава на съд три служителки от отдел „Обслужване на данъкоплатци“ в дирекция „Местни данъци“ на Община Варна за извършени от тях престъпления по служба, с което са нанесени значителни вредни последици за бюджета на общината.Това съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура-

По информация на Тopnovini.bg на подсъдимата скамейка ще застанат младши инспекторката в сектор „Обслужване на данъкоплатци“ Ирина Папанчева,старши специалистката в отдел „Касови и безкасови приходи“ Петранка Христова и старши специалистката в същия отдел Даниела Тодорова. В различни периоди от време трите общински служителки коригирали мощностите на автомобили, с което намалявали дължимия размер на местния данък на превозното средство.

В периода от 1 януари 2009 до 31 май 2010 г. в дирекция „Местни данъци“ във Варна се използвала компютърна програма, която автоматично изчислявала размера на дължимия данък според мощността и годината на производство на автомобила. Данните били въвеждани от трите служителки в отдела, определени със заповед на кмета на Община Варна.

В периода от 5 януари 2009 до 28 май 2010 г. 49-годишната Папанчева не изпълнила и нарушила служебните си задължения по заповедта на кмета и въвела и коригирала данните за 65 моторни превозни средства, с което на Община Варна са били нанесени значителни вреди в размер на 23 924 лева. Тя е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ 1000 лева.

Окръжната прокуратура във Варна обвинява 67-годишната Христова в същото деяние, извършено при условията на продължавано престъпление в периода от 3 февруари до 18 юни 2009 г. Тя въвела и коригирала данните на 17 частни и два фирмени автомобила, като причинените вреди от престъплението й са в размер на 8806 лева. П. Хр. е с парична гаранция от 500 лева.

26-годишната Тодорова е успяла да коригира данните на 15 автомобила в ущърб на местните данъци на Община Варна, с което причинила вреди за 4364 лева. Наложена й е мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 500 лева.

Общият размер на щетите за Община Варна от престъпленията по служба на трите длъжностни лица в дирекция „Местни данъци“, извършени при пряк умисъл, е 37 096 лева. По време на досъдебното производство те не са признали вината си и са отрекли да са извършвали корекциите на данните на автомобилите.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама