Съдят измамник, измъкнал 18 хил. лв. от пловдивчанин под предлог, че ще снима филм

08:21, 27 юли 16 / Крими 25 241 Шрифт:
Topnovini
44-годишният Ахмед А. застава днес като подсъдим пред Районния съд в Пловдив. Той е обвинен в извършване на престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК за това, че на 16 октомври 2014 г. с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил заблуждение у Ахмед Ш., като го е уверил, че са му необходими парични средства за заснемането на филм, и с това е причинил на Неврие Ш. имотна вреда в размер на 18 000 лв.

Обвиняемият бил управител на фирма и се занимавал с частен бизнес, като изготвял професионално портфолио, снимков материал и други подобни дейности за свои клиенти. За тази цел наемал хора на работа. Обвиняемият и Ахмед Ш. се познавали покрай бизнеса. През април-май 2014 г. двамата се срещнали и обвиняемият Ахмед А. се похвалил, че започнал да снима филми за американски компании и световни продуцентски агенции. Предложил на Ахмед Ш. да го включи в бизнеса, а той се съгласил да участва с парични средства.

През юни 2014 г. двамата заминали заедно за Турция, където прекарали около два месеца. Целта на пътуването била Ахмед Ш. да види лично как се снима филм по проект на обвиняемия. По време на престоя им Ахмед А. постоянно ходел на срещи, като казвал, че се вижда с актьори и продуценти, но Ахмед Ш. не присъствал на нито една от тях, нито на снимките на филма. Обвиняемият Ахмед А. му обяснявал, че това било невъзможно. Когато се върнали в България, Ахмед А. заминал за София, а приятелят му се прибрал в Пловдив.

През октомври 2014 г. двамата се срещат в кафене в центъра на Пловдив и обвиняемият казал на авера си, че разполага с проект за филм, който щял да снима с американска компания, но не му достигали финансови средства за закупуване на техника. Предложил на Ахмед Ш. да му бъде партньор, като му даде 20 хил. лв., и обяснил, че снимките щели да продължат седем месеца и след това щял да му върне 35 хил. лв. Той поискал парите веднага, иначе щял да покани друг партньор за бизнеса, а него повече нямало да го търси.

Пострадалият Ахмед Ш. споделил с майка си за проекта. Понеже и тя познавала обвиняемия и му имала доверие, се съгласила да даде пари. Ахмед Ш. получил от майка си 18 хил. лв. и ги предал на обвиняемия. Ахмед А. казал, че на следващия ден ще закупи техника и ще започнат снимките, както и че ще подпишат документ за предадената сума. Това обаче не се случило. Той постоянно обяснявал, че е извън България.

През януари 2015 г. двамата се срещнали в София. Обвиняемият обяснил, че скоро предстои сключване на договор за снимките, но документ за дадените 18 хил. лв. между двамата отново не бил подписан. Ахмед А. твърдял, че нямал у себе си лична карта. След това Ахмед Ш. не успял да осъществи повече телефонна връзка с обвиняемия.

През ноември 2015 г., след като разбрал, че е бил измамен, пострадалият подал жалба в Четвърто РУ на МВР в Пловдив, като до момента парите на са му възстановени.

Ахмед А. не се е признал за виновен. Фактическата обстановка по делото се доказва от разпити на свидетели, протоколи и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама