Очаква ни нова вълна от бежанци, ако бъде върнато смъртното наказание в Турция, предупреди експерт

08:14, 27 юли 16 / Общество 25 378 Шрифт:
Topnovini
Учени, финансисти, полицаи, лекари и всички образовани хора в Турция ще потърсят свободата и сигурността зад граница, ако в южната ни съседка бъде върнато смъртното наказание. Много от тези хора ще тръгнат към България.

Това обяви експертът по национална и международна сигурност Славчо Велков в ефира на „Нова телевизия“.

Според него, ако онези 8 човека, които потърсиха закрила в Гърция, бяха кацнали в България, нашето правителство щеше да бъде поставено под изключително изпитание.

Относно последния атентат в Германия Велков е на мнение, че сме свидетели на актове, които са предимно от типа вътрешен тероризъм и са извършени от хора, които са се самомотивирали. След това някоя организация ги е припознала.

„В случая от германския град Ансбах атентаторът е много добре маскиран, когато заснема последното си видео и в него повтаря буквално думите на лидера на ИД от преди два месеца“, обяви Славчо Велков

По думите му самата терористична организация не знае за този човек. Тя в последствие научава за него и го припознава. По този начин можело да се внуши на други хора да извършват такива престъпления.

Експертът е убеден, че терористът от Ансбах е преминал през филтъра на родните ни спецслужби, но било много трудно дори опитен психолог да улови мислите, накарали го да извърши атентат.

„В онова време той не е имал намерение да върши подобно нещо. Затова казваме, че този тероризъм е децентрализиран. Там извършителите се самомотивират от влияние на конкретни събития“, обясни експертът.

Според него „Ислямска държава“ не може да бъде унищожена, защото това не е толкова държава, колкото идея. Колкото повече се стеснява нейната територия, толкова повече зачестяват атентатите в Европа. Те ще продължават в Западна Европа и Турция. Непремерените изказвания на политици също предизвиквали нападения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама