Домът за психично болни край Свиленград е на второ място в България по качество на предлаганата социална услуга

07:51, 27 юли 16 / Общество 25 321 Шрифт:
Topnovini
Домът за възрастни с психични разстройства край Свиленград е вторият най-добър дом в България по качество на предлаганата социална услуга. Оценката е поставена след едногодишно проучване и анализ на Агенцията за социално подпомагане по проект „Развитие на системата за планиране и предоставяне на социални услуги на регионално равнище”.

Системният анализ обхваща 160 подобни институции в цялата страна. Свиленградският дом е класиран на второ място в националната класация сред домовете за психично болни, с 14 стотни разлика след този в Твърдица. Това означава, че той няма да бъде закрит в процеса на деинституционализация, а ще бъдат предвидени приоритетни мерки за доразвиването му като образец в осигуряване на специфичните потребности на хората с увреждания, съобщават от общинска администрация.Оценката е изготвена на базата на няколко индикатора: администрация и управление; местоположение и материална база; информация за потребителите; информация за персонала и участие на потребителите. Експертите са се запознали със задължителната документация в специализираната институция, провели са интервюта с потребителите и с персонала и са включили в оценката и собствените си впечатления. По три от индикаторите - информация за потребителите; информация за персонала и участие на потребителите, домът е получил максималната оценка 5, като по първия от тях е единственият с максимална оценка.

Институциите за психично и дементно болни са най-тежките за работа и в анализа на АСП е отбелязано, че персоналът в тях има нужда от супервизия, от мерки за избягване на професионалното прегаряне.

В Дома за възрастни с психични разстройства работят 41 души, които се грижат за 70 жени с различни психични заболявания. Проверяващите екперти са отчели съпричастността на персонала към психично болните и индивидуалния подход към тях, което е предпоставка за полагане на качествена грижа.Специализираният персонал е запознат в подробности с личната история на всяка от жените. За тях се изготвят индивидуални планове за работа след направена оценка на потребностите. Потребителите са включени в различни трудотерапии, дейности и обучения, чрез които усвояват здравословни навици и битови умения. Осигурен е достъп до публични услуги и информация –телевизия, компютри и интернет, телефонна връзка с близките, посещения на културни събития, ежегодно летуване на море, различни екскурзии. Осигурена е среда, насърчаваща творческите заложби. Стимулирани от персонала, домуващите рисуват, пишат стихове, пеят, организират се техни изложби и благотворителни концерти.

Домът е един от малкото в страната, осигуряващ 24-часово медицинско обслужване. След реализиране на общински проекти за ремонт и оборудване домът разполага с база от хотелски тип, а на територията му е създадено преходно жилище.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама