Омбудсманът даде на Конституционния съд заличаването на граждани от избирателните списъци

21:03, 26 юли 16 / Общество 25 153 Шрифт:
Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес жалба в Конституционния съд (КС) за въведените рестриктивни санкции в Изборния кодекс,  отнасящи се до избиратели, които не са упражнили право на глас на два последователни избора.

В чл. 242 а от кодекса народните представители записаха, че гражданите, които не пуснат бюлетина на два последователни вота от един и същ вид без уважителни причини, ще бъдат заличавани от избирателните списъци. Възстановяването на правото им да пуснат бюлетина ще става с изрично писмено искане до общината по постоянен адрес. За да не се стигне до отписването им от списъците, негласувалите граждани ще трябва да доказват „със съответните документи“ някоя от следните „уважителни причини“ - били са извън страната, имат трайни увреждания, нарушено зрение, трудна подвижност или са на повече от 70 години.

"Тази мярка на практика обрича на „гражданска смърт“ избирателите, защото ги лишава от основно право каквото е изборното право“, поясни Мая Манолова. В жалбата си до КС омбудсманът припомня, че в Конституцията изрично е уредено кои български граждани имат избирателни права и нито Централната избирателна комисия, нито Народното събрание следва да определят условията за упражняване на вот. Те могат да определят единствено как да става това. „Избирателното право е едно от основните конституционни и граждански права, а един от принципите на Венецианската комисия за добри изборни практики е „всеобщото избирателно право“,  пише в жалбата си до КС Манолова.

Омбудсманът е категорична, че фигурирането в избирателния списък легитимира избирателя като такъв, но правото му на вот не произтича от списъка, а от самата Конституция. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама