С 50 % повече пасища от държавния и общински поземлен фонд за животновъдите

17:01, 26 юли 16 / Общество 25 175 Шрифт:
Topnovini
„Животновъдите ще получат с 50 % повече пасища, мери и ливади от държавния и общински поземлен фонд. Това става възможно след приетите на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ)”, обяви народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Мария Белова.

С тези промени се отстраняват пропуските, които са възникнали в практическото прилагане на законодателните норми.  По този начин общините,  в които има повече пасища, мери и ливади от заявените за разпределение, ще могат да ги разпределят на земеделските стопани, съобразно броя и вида на регистрираните животни. Животновъдите, които отглеждат говеда за мляко или месо, овце и/или кози, включени в направление биологично животновъдство, е предвидено да се разпределя до един хектар за 0,15 животинска единица, независимо от категорията на имотите, за да се осигури среда, подходяща за специфичните за вида им нужди.

С друга промяна в Закона е увеличен срокът от една на две стопански години, за който не се дължи плащане на аренда или наемна вноска за наетите площи, поради това, че разпределените имоти изцяло или частично попадат в недопустим за подпомагане слой. Тази промяна цели да стимулира ползвателите им към привеждане на по-големи площи в допустими за подпомагане през следващите години на действие на договора. Освобождаването от плащане на дължимата вноска по договора за недопустимите за подпомагане площи, е за сметка на средствата, които ще бъдат вложени за привеждането им в допустими.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама