Законна ли е сечта в гората край Сърница

16:49, 26 юли 16 / Общество 25 313 Шрифт:
Topnovini
За незаконна сеч в околностите на минералбанското село Сърница се съобщава в социалните мрежи. На снимка се вижда как на отделни места са изсечени дървета. Горските служители ги наричат „котли“. Голите петна в гората са с формата на правилни квадрати, разположени са близо един до друг.

В информационните агенции се тиражира, че става дума за незаконна сеч.

По случая са започнали проверки.  

За Topnovini.bg от Община Минерални бани коментираха, че се касае за санитарна сеч в общинска гора, която е в Натура 2000. Сечта е заложена в плана от 2014 г. и става въпрос за премахване на стари дървета в дъбови гори. Причината е, че отдолу са се захванали млади дръвчета, на които сега се дава поле за развитие, допълниха от пресслужбата на кметството.Пред БНР Директорът на Дирекцията по горите в Кърджали Юсеин Ефендиев е обяснил, че става въпрос за нарушение на Закона за горите, което се изразява в отсичане на немаркирани дървета, неограничаване на площта на тези сечища, неправилно транспортиране на дървесината от сечище, като е допуснато камиони да навлизат в сечище и по този начин да се повреждат фиданки.

Гората е собственост на Общинско горско стопанство -  Минерални бани. Длъжностните лица, които работят в структурата, са допуснали извършването на тези нарушения. Нарушенията са извършени от фирмите, които изпълняват услугата сеч и извозване на дървесина, допълва още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама