Отпускат още 26 милиона за водния цикъл в Банско

15:44, 26 юли 16 / Икономика 25 178 Шрифт:
Topnovini
26 000 000 лева предостави МОСВ на Общинската администрация в Банско за довършване на водния цикъл на града. 

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Георги Икономов подписаха договор за втората фаза на проекта.

Първата фаза на проекта бе за 50 000 000 лева.

Втората е за близо 33 000 000 лева, от които 26 000 000 са безвъзмездно финансиране по Оперативна програма "Околна среда". 

Вече са изградени и рехабилитирани канализационна мрежа с дължина 32,3 км. и 6,8 км. водопроводна мрежа. Обслужваното население от тази инфраструктура е над 28 000 жители. 

При инспекцията на строежа на пречиствателната станция строителят пое ангажимент до края на октомври тя да заработи и да е готова ВиК мрежата в западната част на Банско.

ВиК системата в източната част на града трябва да е готова до края на юни 2017 година. 

"Изключително трудно се работи с фирмата-изпълнител на проекта, но давам ясната заявка, че ще продължа да се ангажирам лично да следя за спазването на указаните срокове", коментира кметът на Банско Георги Икономов. 

"С известна горчивина подписах този договор за довършване на един от най-рисковите проекти от първия програмен период. Причините за забавянето са многобройни и са свързани основно с недобра организация и мобилизация от строителите на терен. Проектът е изключително важен за региона, а добрата новина е, че успяхме да го спасим", коментира ресорният министър Василева.

Ако проектът не бъде завършен, цялото финансиране от общо 83 000 000 лева трябва да бъде възстановено от Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама