Само двама се оказаха достойни за шефове на ЦГМ

13:31, 26 юли 16 / Общество 25 297 Шрифт:
Topnovini
Само двама от 15 кандидати за борда на директорите в Центъра за градска мобилност са покрили нужните критерии. Това са Христиан Петров и Никола Рогачев. Третото място в управителния съвет на общинското дружество остава за Румяна Милова, която в момента е временен шеф на ЦГМ.

Милова ще заема мястото, докато не бъде обявен повторен конкурс за него, тъй като дори не е била сред желаещите да влязат в борда на директорите. Очаква се назначаването на новите шефове на Центъра за градска мобилност да стане в четвъртък на заседанието на Столичния общински съвет.

До сега ръководството на ЦГМ беше от пет души, но по предложение на общинарите, УС на ЦГМ вече се състои от трима.

Кои са новите шефове

Христиан Петров, който е получил оценка над 4.50 от атестиращата комисия на конкурса е бивш съветник на премиера Бойко Борисов. В началото на годината Петров беше назначен за шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции. Сега той ще напусне поста си, за да не се стига до конфликт на интереси, и ще заеме мястото си в ЦГМ. Петров е едва на 32 години, но е получил най-висока оценка от комисията.

Вторият покрил критериите на комисията е Николай Рогачев. Той е финансист и през последните години е работил по различни проекти към Световната банка. Има магистърска степен от Оксфорд.

Старият директор на ЦГМ все още е на поста си

Въпреки че през април цялото ръководство на общинското дружество подаде оставка, изпълнителният му директор Симеон Аранаудов все още е на поста си. Той подаде оставка като член на борда на директорите, но не и като изпълнителен директор.

Причината е, че по правилник той се назначава и се отстранява от борда на директорите. Така, след като новият управителен съвет встъпи в длъжност, след като бъде избран и третият постоянен член в борда, ще има избор на нов директор.

Конкурс за мястото на Милова ще има евентуално през септември. Така, най рано по нова година Центърът за градска мобилност ще има нов директор.

Предисторията

До избор на ново ръководство в Центъра за градска мобилност се стигна след като в началото на април столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставките на всички в управлението на дружеството.

Причината беше скандална обществена поръчка за реновиране на 60 спирки на градския транспорт в столицата. Заради скандала оставка подаде и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама