90% от българите: Политиците осакатиха съдебната система и сега пазят счупеното статукво

12:19, 26 юли 16 / Политика 25 154 Шрифт:
Topnovini
Проблемите в съдебната система всъщност се създават от политиците и те нямат интерес да променят сегашното положение. Тази теза застъпват 90% от анкетираните в последното изследване на “Галъп Интернешънъл”. Именно политическата намеса, заедно с корупцията, се разглежда и като един от основните проблем за съдебната система, смятат запитането.

Българите на практика слагат знак за равенство между политиката и корупцията. Нуждата от реформа в съдебната власт масово се разбира по-скоро като нужда от премахването на тези проблеми, а не толкова в нейните експертни детайли, заявяват анкетираните.

Двата проблема – корупция и политическа намеса – проличават навсякъде. Например, корупцията и политическото влияние в съда автоматично са възприемани като първопричина и за липсата на осъдителни присъди. С 55% споменавания този проблем се споменава като главен. С пъти по-малко са споменаванията на остаряло законодателство, некачествена работа на прокуратурата или МВР. По подобни въпроси не може да се очаква широка информираност, но дори и автоматизмите в отговорите са красноречиви, пишат от “Галъп Интернешънъл”.

Както обикновено, на Европейския съюз се гледа като на ултимативно упование – като коректив на българските институции, сочат още данните. 64% одобряват факта, че у нас има европейски надзор по отношение на правосъдието и вътрешните работи, макар чувствителен да е и делът от 30% на обратното мнение.

Днес Народното събрание гласува спорните промени в Закона за съдебната власт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама