Бургазлии могат да се запознаят с професията на Индиана Джоунс отблизо

12:15, 26 юли 16 / Общество 25 147 Шрифт:
Topnovini
Бургазлии и гости на града имат възможността да се запознаят с професията на археолога отблизо, която е мечта за много хора, най-вече за децата. За тази цел те трябва да посетят античния и средновековен обект Акве Калиде в Минералните бани през следващите дни.

Едноименният туристически комплекс предлага специално изграден атриум, откъдето може да се наблюдават разкопките на древната баня от безопасно място. За удобство на посетителите до археологическата експозиция на открито функционира кафе, а във възстановената сграда на банята на султан Сюлейман Великолепни могат да научат за историята на мястото от интерактивна 3D прожекция върху красивия купол.

В момента археологическите проучвания в Акве Калиде продължават в северната част на обекта, която е определена за музей. Те се провеждат от екип под ръководството на доц. д-р Димчо Момчилов от университет "Проф. д-р Асен Златаров", зам.-ръководител Мирослав Класнаков от РИМ-Бургас и Явор Русев от РИМ-Ямбол.

Екипът проучва опожарени пластове от IV-VI век на дълбочина 4-6 м от съвременното ниво. В тях се откриват предимно керамика и монети от времето на Константин Велики - първият християнски император.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама