Европейските магистрати подкрепиха българските си колеги заради нарушените им права

11:37, 26 юли 16 / Общество 25 262 Шрифт:
Topnovini
Решението на депутатите от парламентарната правна комисия да задължат магистратите да декларират членството си в съсловни организации беше разчетено като нарушение на основни права и от международната организация на съдии и прокурори МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи), съобщава "Правен свят".

В писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, президентът на МЕДЕЛ Гуалтиеро Микелини я призовава да запознае депутатите с позицията на организацията с надежда, че ще преразгледат решението си да приемат текст от промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), който въвежда задължението за деклариране пред ВСС на членство в професионални сдружения.

"Така, както са представени, посочените по-горе предложения биха довели до сериозно нарушение на основното право на съдиите и прокурорите свободно да принадлежат към професионални организации, включено /между другото/ в чл. 11 от Европейската Конвенция за правата на човека, която е ратифицирана от България. Не само магистратите, които не членуват, биха били принудени да не се присъединяват към някоя професионална асоциация, но и настоящите членове биха изпитвали натиск да напуснат асоциациите, към които вече са се присъединили", се казва в писмото на МЕДЕЛ.

Позицията на организацията е, че възможността магистратите да се присъединяват към професионални асоциации е не само основно право на всички съдии и прокурори, но е и гаранция за правата им на граждани, тъй като свободното сдружаване на магистрати допринася за насърчаване на професионалния дебат, за подкрепа и защита на правата им пред другите държавни власти, а оттам и за ефективна независимост на правосъдието.

"Правото на достъп до независима съдебна система не е привилегия на съдиите и прокурорите – то е основно право на всеки гражданин. А свободата на сдружаване на магистратите сериозно допринася за насърчаване на тази независимост", посочат още от МЕДЕЛ и изтъкват убеждението си, че целта на промените в ЗСВ е повишаване на независимостта и ефективността на правосъдието, а не нарушение на основното право на свободата на сдружаване.

МЕДЕЛ е организация на европейски съдии и прокурори, състояща се от 22 национални асоциации от 15 европейски страни, включително България, която има и статут на наблюдател в Консултативния съвет на европейските прокурори (КСЕП) и Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС) към Съвета на Европа. Призив към депутатите за отхвърляне на този текст от ЗСВ отправиха вчера от Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация и Асоциацията на прокурорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама