300 сигнала за пожари за ден

11:23, 26 юли 16 / Крими 25 172 Шрифт:
Topnovini
За последните 24 часа пожарникари са реагирали на близо 300 сигнала за пожари в страната, съобщават от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. При инцидентите са пострадали двама човека.

Огнеборците се жалват, че въпреки предупрежденията на експертите, в повечето райони продължава паленето на отпадъци, сухи треви и стърнища. Това е в нарушение на нормативната уредба и може да доведе до сериозни последици за горския и полски фонд, напомнят от дирекцията, алармират оттам.

Напълно погасени са двата пожара, които вчера вдигнаха на крак огнеборците от областите Ямбол и Бургас. Огнената стихия край ямболското село Тамарино и в местността „Бакаджика“ унищожи над 1000 дка растителност, от които 500 дка смесена гора. В погасяването на пожара участваха огнеборци от РДПБЗН - Ямбол и служители на ДГС - Тунджа.

Повече от 11 часа продължи борбата с огнената стихия в района на Атанасовското езеро и в землищата на квартал Ветрен и бургаските села  Изворище и Банево. Огънят изпепели над 11 000 дка с ниска растителност и лесонепригодни площи. В потушаването на пожара участваха пожарникари от РДПБЗН - Бургас и служители на местното горско стопанство. Причината за стихията е небрежност при боравенето с открит огън.

От Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” припомнят и основните изисквания с цел да не се допуска възникването на пожари:

- Да не се пали огън в горите и на 100 м от границите им, извън обозначените и пригодени за тази цел места.

- Особено опасно е да се пали огън при ветровито време - предпоставка за бързо разпространение на пожара.

- Да не се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари.

- Да не се допуска деца да играят с огън.

- Да се спазват мерките за пожарна безопасност от туристите и ловците по време на излети, както и при добив на дървесина в горите.

- Паленето на огън в дворовете да става, само ако предварително е обезопасено огнището и са подготвени подръчни уреди за гасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Да не се пали огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

- Да не се оставя запаления огън без наблюдение.

Експертите от ГДПБЗН препоръчват да се избягва употребата на открит огън в най-горещите летни дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама