Високи данъци в Гърция карат фирми да се местят у нас

10:46, 26 юли 16 / Икономика 25 203 Шрифт:
Topnovini
Броят на гръцките фирми, които са преместили своя бизнес в България, се е увеличил с 20% - 30% през последния месец, след като през юни влязоха в сила новите по-високи данъци в Гърция, съобщава сайта greece.greekreporter.com, цитиран от БНР.

Предприятията са били разположени предимно в северната част на Гърция и са от типа малки и средни, като те варират от производствени компании до фирми, предоставящи услуги.

Икономическата криза вече принуден хиляди малки и средни предприятия и някои големи компании да се преместят в съседните страни. 

Най-новите сурови икономически мерки, предприетите от властите в Атина, доведоха до все по-голям трансфер на гръцки бизнесмени към България, където данъците са значително по-ниски. 

Според доклад на newmoney.gr през последния месец броят на предприятията, които са избягали към нашата страна, се е увеличил с 20% до 30%. Повечето от тях са от двата северни гръцки региона - Македония и Тракия, които граничат с България. 

В същото време консултантски фирми, които помагат в момента на бизнеса да се премести, се разширяват още повече на юг, предлагайки вече своите услуги в Тесалия, Централна Гърция и дори Пелопонес. Докладът посочва, че вече има около 30 консултантски компании, осъществяващи подобна дейност. 

Счетоводните гръцки фирми получават хиляди заявки от малки и средни предприемачи, които искат да прехвърлят бизнеса си в България. 

Според newmoney.gr през последните 40 дни голяма счетоводна кантора в Пирея е получила 20 молби от предприятия за търговия на едро, които искат да напуснат Гърция и да се преместят в София и Варна. 

В тази връзка консултантските фирми са увеличили своята онлайн реклама, като се посочват предимствата за гръцкия бизнес, които той може да има чрез прехвърляне му към България, като например ниско облагане на корпоративните печалби (от 10%), на дивидентите (от 5%), избягването на двойното данъчно облагане, ниския по размер капитал, който е необходим за основаването бизнес (едва 50 евро), и стабилността на банковата система в България, за разлика от тази в Гърция, се посочва в доклада.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама