Правят енергийно ефективни 7 детски градини в община Несебър

10:03, 26 юли 16 / Общество 25 178 Topnovini
Стартираха строителните и монтажните работи по проекта за енергийна ефективност за 7 детски градини на територията на община Несебър. Това са ОДЗ „Калина Малина“ – Несебър, ОДЗ „Яна Лъскова“ – Несебър, ОДЗ „Делфинче“ – Свети Влас, ОДЗ „Мечо Пух“ – Равда, ОДЗ „Обзорче“ – Обзор, ЦДГ „Радост“ – Оризаре и ЦДГ „Детски свят“ – Кошарица.

В най-скоро време детските градини ще имат високоефективни отоплителни системи за битова гореща вода от възобновяеми източници. С цел повишаване на енергийната ефективност и намаляване на разходите за топла вода там ще се монтират соларни инсталации за подгряване на вода. Предстои те да се въведат в експлоатация да края на месец септември.

Предвижда се годишно седемте обекта общо да усвояват 184060 КWh слънчева енергия, което ще доведе до намаляване на емисиите на CO2 със 141,68 тона/год. и ще се направят икономии от разходите за еленергия и дизел за подготовка на БГВ за сградите в размер на 40 379,80 лева/год.

Проектът е финасиран от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014 с договор за безвъзмездна финансова помощ. Фирмите изпълнители работят по специално изготвена схема така, че да не пречат на нормалния учебен процес в детските градини, за да бъдат отворени те за своите малки възпитаници и през летния сезон, толкова важен за местните хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!