Юристи за казуса в Каварна: Кмет не може да се свали с референдум

09:20, 26 юли 16 / Общество 25 549 Шрифт:
Topnovini
Според юристи, обявените от бившия кмет на Каварна Цонко Цонев намерения да се предизвика референдум за сваляне на настоящия кмет на морския град Нина Ставрева, предварително е обречен на неуспех, тъй като законодателството у нас не предвижда такава възможност.

„В Каварна беше учреден Инициативен комитет за провеждане на местен референдум. Въпросът е само един: Желаете ли да бъдат предсрочно прекратени правомощията на кмета на Община Каварна - Нина Ставрева?” – това обяви в края на миналата седмица Цонко Цонев от профила си във фейсбук. И добави, че допълнително ще бъдат обявени местата, където ще се събират подписите.

Акцията на Цонко Цонев срещу новия кмет на Каварна звучи атрактивно, но заблуждава избирателите, твърди  Клуб Z. Единственият проблем на Цонко Цонев - който пропусна последните избори - и неговите привърженици е, че кмет не може да се сваля с референдум. Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, в който са изредени въпросите, по които не може да се провежда референдум и свалянето на кмета не е сред тях. Това дава основание на привърженици на инициативата в Каварна да твърдят, че което не е забранено, е позволено. 

Политическият консенсус по този въпрос е налице. И той не е в полза на Цонев. 

Пред Клуб Z  Данаил Кирилов от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия по правни въпроси коментира: "На първо чуване, според мен не може. Недопустимо е, защото изборът на кмет става с избори, не с референдум."

Янаки Стоилов от БСП не предложи алтернативно тълкуване: „Мисля, че не е възможно. Кметовете се избират пряко от гражданите, не би следвало референдумът да замества избора на определени длъжностни лица.“

Клуб Z търси и трети отговор - Димитър Делчев от Реформаторския блок също казlа, че не може да се провежда референдум за отстраняване на кмет. "В крайна сметка самият избор за кмет е с пряко участие. Кметът неслучайно е с дефиниран мандат. Ако се приеме, че кметът може да бъде предсрочно премахнат с референдум, трябва да се приеме и за другите органи – за президента, за народните представители, за всички органи, които са избираеми пряко от народа", заявява той.

И тримата юристи отричат възможността подобен референдум в Каварна да бъде проведен. Потърсен за мнение е и преподавателят по местно самоуправление доц. Милена Стефанова от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Според нея, предсрочното прекратяване на пълномощията на кметовете на общини е уредено в чл. 42 на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Сред изброените хипотези в закона обаче липсва възможността това да става чрез местен референдум, защото той се свиква по въпроси от компетентността на общинския съвет, а кметове се избират пряко от народа - т.е. това не е въпрос от компетентността на общинския съвет.

"Колкото и да им се иска на някои граждани на Каварна, не биха могли да използват референдума като инструмент на пряката демокрация, за да свалят избрания кмет. Това може само да е някаква акция, но шумът, който тя вдига, се обръща срещу инициаторите", коментира доц. Стефанова.   

Според бившия кмет на Каварна, подобен опит е правен и преди:

„Става въпрос за едно малко населено място – село Каблешково, община Тервел, също референдум за отстраняване на кмета на селото. Там процедурата е започнала, стигнала е до Общинския съвет, защото в по-малка община по-лесно се събират подписи. Там председателят на Общинския съвет си е позволил да не вкара референдума на обсъждане и с решение на Административния съд са ги задължили да го вкара. Има съдебна практика, не е прецедент, не се прави за пръв път.“

Проверка на решението на Административния съд, което можете да видите тук, обаче показва, че съдията не е задължил Общинския съвет да приеме въпроса, защото го счита за валиден, а го е задължил да го обсъди, защото е бил отхвърлен от председателя на Съвета, което не е в правомощията му. Референдумът се връща за обсъждане в Общинския съвет на гр. Тервел, където е окончателно отхвърлен.

Вероятно същото ще се случи и в Каварна, вероятно още преди намесата на съда. 

Цонко Цонев декларира също, че няма да се кандидатира за кмет, ако референдумът успее. Новината в случая е, че референдум няма изобщо да има. И който иска да смени кмета, ще трябва или да открие законови основания за това, или да изчака до следващите избори, посочва  Клуб Z

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама