Лукарски очаква турски инвестиции у нас

08:35, 26 юли 16 / Икономика 25 220 Topnovini
В България в момента се забелязва разширяване на съществуващите инвестиции и намерение за турски такива. Това показва, че бизнес климатът у нас се подобрява, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в сутрешния блок на БНТ.

Той подчерта, че в момента се работи по административни пакети, които да облекчат административната тежест за бизнеса. Но те не са пряко свързани със ситуацията в Турция, отбеляза министърът.

По неговите думи спадът на лирата и кредитният рейтинг на Турция влияят и върху външните икономически отношения. Това е възможност за България, „като остров на спокойствието“, част от тези капитали да бъдат насочени към страната ни.

Според него е нормално част от отлива на туристи в южната ни съседка да бъде пренасочен към нашите курорти, в пика на летния сезон.

Турция обаче е в топ 6 на инвестиционните партньори на България, посочи той. И допълни, че ситуацията там ще се отрази на български износ към Турция.

Потокът на турски капитали към България не е от вчера и не свързан с опита за военен преврат и нестабилната политическа обстановка там, коментира той. И подчерта, че в България са най-добрите данъчни ставки в рамките на Европейския съюз. Това предполага, че турският бизнес ще се насочи към европейските пазари през страната ни.

Лукарски допълни, че има слухове за по-висока инвестиционна активност след опита за преврат в Турция. „Всичко зависи от развитието на обстановката, защото бизнесът обича спокойствието“, каза още икономическият министър.

Относно корупцията в страната той коментира, че съдебната реформа и антикорупционният закон ограничават корупционния натиск.

По темата с предстоящите президентски избори Лукарски подчерта, че кандидатът за държавния пост трябва да има ясно изразен евроатлантически профил. СДС първи предложиха единен кандидат на Реформаторския блок, който да е гражданска номинация, отбеляза председателят на партията. Президентът трябва да балансира отношенията с Русия, категоричен е Лукарски.

Държавния глава трябва да бъде „обединяваща фигура, която да защитава точно и ясно ценностите - България в Европейския съюз, България член на НАТО“, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!