Джаз, поп и чардаш звучат във „Варненско лято“

08:15, 26 юли 16 / Култура 25 233 Шрифт:
Topnovini
Джаз, поп и чардаш разнообразяват концертите в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2016“. Модулът „На границата с класиката“ вече започна снощи с изпълнения на пианиста Антони Дончев и неговия Театрален джаз бенд в Градската художествена галерия.

Бендът, в който се изявяват  и Росен Захариев – корнет, тромпет, флюгелхорн, ударни; Атанас Хаджиев – кларинет, бас кларинет, тенор саксофон, гайда; Георги Дончев – контрабас; Атанас Попов – ударни, е създаден от Антони Дончев по конкретен повод - постановката „Синьо в синьо“, която правят заедно с Теди Москов в Талиа театър, Хамбург. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от рождението на Джордж Гершуин. Голяма част от музиката, която групата изпълнява, е композирана за различни театрални постановки и игрални филми. Това придава особена образност и жанрова свобода, размива границите между класическата музика, импровизацията и фолклора.

Откакто е създаден през 2004 г., Варненският камерен оркестър е все на границата с класиката. Неговият ръководител Ганчо Ганчев подготвя стилни проекти и с джаз, етно, поп музика, кани известни „класически“ солисти, а също и техни колеги от други жанрове. Точно такъв е сегашният случай – Варненският камерен оркестър ще излезе заедно с поп изпълнителя Васил Петров, когото специалистите наричат българския Франк Синатра. Елегантният концерт е тази вечер в зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19 ч.

Най-темпераментната вечер на фестивала се очаква да бъде утре отново на сцената на зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Тогава от 19 ч. започва концертът под мотото „Класика и чардаш“. Чардаш и циганска музика, а освен това и Бах, Ернст, Изаи, Паганини, Лист, Хачатурян, Сарасате, Кодай, Брамс, Монти –всичко това ще се събере като в пъстър летен венец в музикалната вечер на знаменития цигулар Шандор Яворкай и неговия екип: Ищван Фехер – цимбал, Ласло Йокрьош – кларинет, Кристиян Олах – виола, Франц Ярока – контрабас.

В основата на проекта „Яворкай и приятели“ е желанието да надхвърлят границите на класическата музика и да създадат свой специфичен свят от звуци, който изразява тяхното лично усещане. На основата на класическата музика те изграждат вълнуващ микс от джаз ритми и етнически мелодии от областта на Карпатите, които са проникнали в традиционната унгарска и циганска музика и в еврейския фолклор. 

Възпитаникът на Виенския университет по музика и сценични изкуства Шандар Яворкай притежава рядък талант - той е виртуоз на цигулката и изключителен импровизатор, артистичен и емоционален, с еднаква страст свири Бах и Паганини, унгарски чардаши и цигански напеви. Унгарският виртуоз има и блестяща солова кариера, носител е на множество световни награди, любимец е и на музикалната критика.

Билетите за концертите от програмата на ММФ „Варненско лято 2016“ са от 5 лв. с ВИП билети от 20 лв. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са от 2 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама