Започва празникът "Златна праскова" в Гавраилово под патронажа на министър Танева

07:23, 26 юли 16 / Общество 25 147 Topnovini
В сливенското село Гавраилово от днес до 30 юли се провежда 15-то издание на празника "Златна праскова". Проявата е под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, много деца и гости.

Празникът започва с двудневна изложба с картини на младия художник Димитър Рачев. Тя се открива тази вечер от 18.30 ч. в галерия „Май“. Димитър Рачев е ученик в 12-ти клас на Художествената гимназия „Димитър Добрович’ в Сливен, с корени в сливенското село Гавраилово. Изложбата ще представи неговият преподавател Стефан Кънев.

Официалното откриване на "Златна праскова" е на 28 юли с кръгла маса на тема: „Овощарството в България – проблеми и перспективи за развитие”  с участието на министър Танева и водещи специалисти от Института по овощарство в Пловдив. По-рано ще бъде открита изложба на праскови и дегустация на площада пред читалището в селото и приветствия от домакини и гости на празника.

Предвидена е изложба на участниците в конкурс за любители-фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова”, изложба на рисунки на тема „Праскова”, изложба на тема „Прасковата – минало, настояще, бъдеще”, както и демонстрация как се прави сладко от праскови в Гавраилово.

В празничната програма са включени много конкурси, състезания и изложби на самодейци от селото, които ще се провеждат на площада пред читалището. На 30 юли /събота/, отново на площада, ще се състои среща на Калайджиевия род.

Събитието се организира от Община Сливен, Министерство на земеделието и храните, кметство - село Гавраилово, Народно читалище „Слънце 1928”, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова” ООД. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!