Русинова дава 107 млн. лв. като кредити на предприемачи

23:18, 25 юли 16 / Общество 25 197 Topnovini
От есента ще стартира схема в „Подкрепа на предприемачеството“. Тя ще даде възможност на местни консорциуми между финансови и нефинансови институции, общини и неправителствени организации да издирят и подготвят предприемчиви българи да развият план за собствен бизнес чрез консултации в юридическата и финансовата сфера. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова в изказването си по време на дискусия за развитието на регионалната икономиката, съобщиха от ведомството.

Целта е след януари 2017 г., когато стартират микрокредитните линии по оперативните програми да има готови бизнес планове, с които предприемачите да могат кандидатстват за финансиране, поясни Русинова. Тя припомни,че Министерството на труда и социалната политика е подписало споразумение с Фонд на фондовете за управление на финансовите инструменти в България и е отделило 107 млн. лв., с които ще се осигуряват нисколихвени кредити.  Със средствата ще се подкрепят приоритетно млади предприемачи и социални предприятия, допълни още социалният министър.

Междувременно стана ясно, че са предвидени от министерството и 30 млн. лв. за работодатели в сферата на услугите, с които да се подобри гъвкавостта на заетостта. Средствата ще се използват за обучение и включване в субсидирана заетост през периодите, когато работата във фирмата не е интензивна. Това ще даде възможност на повече хора да се реализират главно в сферата на туризма, а работодателите ще повишат професионалната квалификация на персонала си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!