Взривилият се мигрант в Ансбах е прекарал около половин година в България

19:58, 25 юли 16 / Общество 25 271 Шрифт:
Topnovini
Взривилият се в Ансбах, Германия, мигрант е прекарал няколко месеца в България. Това обяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Той уточни, че към 15 часа днес е постъпило официално съобщение от немските партньори за самоличността на мъжа, свързан с инцидента в град Ансбах, Германия. Мигрантът е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 г. В този период не е попадал в полезрението на полицията с противообществени прояви. През последните две години няма данни да е влизал и пребивавал в страната.

Председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова поясни, че мъжът е регистриран през есента на 2013 г., когато е подал молба за закрила. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС. Пребивавал е в столицата, регистриран е в Регистрационно-приемателен център в София през есента на 2013 г.

През септември 2014 г. е получено запитване от компетентните власти на Германия във връзка с подадена и при тях от същия човек молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Българските власти са информирали партньорските служби, че мъжът вече има предоставен статут и съответно не спада към категориите лица, които подлежат на връщане по Дъблинския регламент.

През 2015 г. до този момент няма комуникация за евентуална процедура за реадмисия на чужденеца между компетентните институции на България и Германия.

27-годишният сириец, се взриви в Ансбах снощи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама