БЛС: НЗОК глобява неправомерно джипита с по 6000 лв.

17:37, 25 юли 16 / Общество 25 210 Шрифт:
Topnovini
Неправомерно Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) налага глоби на джипита, защото издавали направления на пациентите си над допустимия лимит. Това обясниха от Български лекарски съюз пред Topnovini.bg. Оттам поясняват, че касата не би трябвало да иска от джипитата, както тя твърди, "неправомерно взимани пари" от лекарите за медицински услиги, тъй като те не са получили тези суми.

Средно от 5 хил.лв. до 6 хил.лв. НЗОК търси от джипитата.

"Общопрактикуващите лекари просто са издавали на пациенти, за които са преценявали, че имат нужда от изследвания и прегледи съответните направления, нищо че те вече са били изчерпани според допустимия държавен регулярен стандарт", разясниха от съсловната организация.

Така, по думите на специалистите от съюза, касата трябвало да плати за изследвания и прегледи на лабораториите и на специалистите, където са потърсили помощта пациентите, а не на джипитата.

Общопрактикуващите лекари не взимали пари от самите направления.

"Не може да се твърди, че това са  "неправомерно взимани пари", отсече пред Topnovini.bg д-р Галина Павлова, която е зам.-председател на съюза.

По думите й и не бива да се търсят пари от джипитата, както се опитва да направи в момента касата. По предварителни изчисления на специалисти НЗОК ще събере около 1 млн. лв. от глобените джипита.

Като знак на възражение от БЛС са изпратили препоръки на регионалните си колегии, в които разясняват, че джипитата е добре да потърсят правата си по съдебен път и да обжалват поисканите им суми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама