Много общини, сред които и Добрич, имат наложени финансови корекции по проекти

16:56, 25 юли 16 / Общество 25 251 Шрифт:
Topnovini
Много общини у нас имат финансови корекции по проекти от първия програмен период. Сега се полагат усилия да не се допускат такива грешки, съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Такава корекция в размер на около 4 млн. лв. е наложена на Община Добрич във връзка с проекта за регионалното депо за твърди битови отпадъци край с. Стожер. Причината е съкращаване на сроковете в рамките на тръжната процедура.

„Това е грешка, която е допусната от много общини, на които бяха наложени и финансови корекции“, каза министър Василева. И добави, че към онзи момент не е било достатъчно добре разписано в националното законодателство изискването да се съблюдават сроковете и не е имало пълно съответствие с изискванията на европейската директива.

Това несъответствие е преодоляно с новия Закон за обществените поръчки (ЗОП). Полагат се усилия, така че през новия програмен период да не се допускат грешки, които са доста болезнени, като се има предвид, че проектите по Оперативна програма „Околна среда“  са с големи обеми и финансовите корекции са тежки за общините.

Министърът посочи, че с новия ЗОП бе дадена възможност за разработването на т.нар. стандартизирани документи, които с указание на министър на финансите, чрез Агенцията за обществени поръчки стават задължителни. Това, върху което работим е разработването на стандартизирани тръжни досиета, пакет документи, които да бъдат използвани в случаите, когато се възлага строителство, примерно на ВиК мрежи, за да се избягват допусканите грешки, посочи Ивелина Василева.

Общините, които имат финансови затруднения, но са с наложени финансови корекции, са подпомогнати от държавата с безлихвени кредити чрез Министерството на финансите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама