Румен Петков: Ще сезирам прокуратурата за грубо погазване на Закона за обществените поръчки в енергетиката

16:12, 25 юли 16 / Общество 25 129 Topnovini
Ще сезирам прокуратурата за грубо заобикаляне на Закона за обществените поръчки при покупката на четири турбини за ПАВЕЦ-Чаира, заяви пред журналисти в Плевен заместник председателят на АБВ Румен Петков. Той добави, че Министерството на енергетиката лъже, че покупката на мощностите е финансирана от Европейската банка за въстановяване и развитие.

Според Петков 80% от тези пари са държавни, а самото министерство е избрало за покупката на агрегатите „Тошиба“, грубо заобикаляйки Закона за обществените поръчки, без да бъде обявен избор на изпълнител.Това е погазване на националните интереси, тъй като най-спокойно изпълнителят  би могъл да бъде и български производител, например завод "Вапцаров", смята Петков.

Според него в  момента текат изключително лоши процеси в българската енергетика и управлението на системата от страна на министъра е повече от лошо. Петков добави, че това поставя енергийната ни система в зависимост от финансови институции и чуждестранни корпоративни интереси. Той уточни, че тегленият от Българския енергиен холдинг/БЕХ/ кредит в размер на 530 млн. евро, вместо да гарантира вътрешната задлъжнялост и задлъжнялостта на министерството към мини Марица1 и Марица3 на практика загробва холдинга заради неспособността на министерството да защитава националния и обществен интерес.

Петков заяви, че е поискал официална справка от Министерството на енергетика, от която е видимо, че към дата 31 май НЕК дължи на АЕЦ Козлодуй 120 млн. лв. "От гледна точка на невъзможността на НЕК да управлява процесите с оглед  на националния интерес, съм склонен да подозирам, че сега задлъжнялостта на НЕК към централата отива към130 млн. лева. Това показва, че кредитът нито е структуриран така, както трябва, нито е управляван, както е заложено при първоначалните критерии за неговото теглене", каза още Петков.

Той посочи, че за първия период от три месеца договорът за кредита  е сключен за 3 % годишна лихва, второто тримесечие за 3,5 % лихва, след изтичане нас ледващото тримесечие за 4 % годишна лихва и следващият период е за 5% лихва. Това е политика, която загробва българския енергиен холдинг, заяви Петков.Това според него е непосилна за плащане сума, което е или въпрос на несъстоятелност, или на корупционни зависимости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!