Трима са финалистите от България в Международния балетен конкурс

16:05, 25 юли 16 / Култура 25 208 Шрифт:
Topnovini
Общо 25 участници отиват на финала на Международния балетен конкурс във Варна след края на втория му тур. Журито с председател легендата на танца Владимир Василиев определи до края да продължат 8 състезатели в младша възраст и 17 в старша възраст. 10 от финалистите са от Корея и Япония – по петима от всяка страна. С азиатски произход са и двамата класирани представители на Канада, както и представителката на Швейцария.

Напред продължават още двама участници от САЩ и по един от Белгия, Бразилия, Италия, Куба, Русия, Чехия и Франция. На финала са и трима състезатели от България. Това са Юри Кудрявцев, Константин Ткачи и Елена Свинко – всички в старша възраст.

Днес състезателите почиват в подготовка за финалния тур, от който зависи старта на тяхната кариера в света на големия балет. Решаващият трети тур на конкурса ще бъде утре и в сряда вечерта в Летния театър на Варна.

Утре в Арт салона на Радио Варна ще бъде българската премиера на най-новата книга, посветена на Бога на танца – маестро Владимир Василиев – „Владимир Василиев. Енциклопедия творческой личности“ с автор Елена Фетисова. Изданието съдържа безценни фото документи от цялата многопосочна артистична дейност на този изумителен творец – балетист, хореограф, балетен мениджър, художник и поет.

Маестро Василиев е свързан с Варна като единственият и досега в историята на Международния балетен конкурс носител на Голямата награда и като председател на журито на конкурса. Специално за премиерата той ще покаже и няколко от най-новите си акварели, създадени сега, във Варна, в дните на конкурса. Началото на премиерата е в 18,30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама