Вече пети ден горските стражари се борят с пожара край суворовското село Баново

15:50, 25 юли 16 / Общество 25 161 Шрифт:
Topnovini
Горски стражари и служители на пожарната вече пети ден се борят с огнения инцидент край с. Баново, община Суворово. Пожарът, тръгнал от изоставени лозя на 21 юли, по всяка вероятност е предизвикан от човешка небрежност. Той бе своевременно потушен, но в резултат от високите температури и силния вятър се възобнови отново в събота. 

Засегнати са 283 дка. Върхов пожар е обхванал 50 дка борова култура, а низов - 86 дка акациеви насаждения. Останалите 147 дка са горска територия без дървесна растителност (голина).

Около 18 ч. в събота огънят е локализиран. В борбата с пламъците участват три специализирани автомобила за гасене на горски пожари на ДЛС „Шерба”,  ДГС „Добрич” и ДЛС„Балчик”, четири автомобила на „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и

служители на ДГС „Суворово”. В потушаването на огъня се включват и граждани, които стават свидетели на усилията да се предотврати разрастването на пожара.

До 23:00 ч. в събота на мястото дежурят служители на пожарната, а 10 горски стражари от ДГС „Суворово” остават на пост през цялата нощ. В 6:30 ч. в неделя сутринта в района пристигат и специализирани групи за борба с горските пожари на ДГС „Варна”, ДГС „Провадия” и ДГС

„Добрич”. И в момента служители на ДГС „Суворово” извършват обход по границите на пожара, навлажнявайки терена, за да не се възпламени отново. Обходът на горските стражари ще продължи през цялата седмица.

Около 15:30 в събота (23 юли) пожар пламва и в землището на град Каварна, по пътя Варна - Дуранкулак. Предполага се, че огънят тръгва от хвърлена неизгасена цигара. Запалват се сухи треви, но след успешната намеса на служителите на ДЛС „Балчик”, оборудвани със специализиран автомобил за гасене на пожари, както и на още 3 пожарни автомобила, пламъците не успяват да навлязат в горската територия. И в момента в района на инциденти има дежурни горски стражари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама