„Сцена на вековете” продължава с операта „Аида” след огромения интересът към шедьовъра „Набуко”

15:19, 25 юли 16 / Култура 25 246 Шрифт:
Topnovini
С операта „Аида”  продължава Летният сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Чрез красиви арии, дуети, ансамблови и хорови музикални партитуди, драматичният разказ за етиопската принцеса Аида и любовта й към пълководеца Рамадес ще бъде представен на откритата сцена в крепостта Царевец на 29 юли. Постановката е дело на Държавна опера, режисьор е Огнян Драганов.

В ролята на Рамадес е световноизвестният българки тенор Калуди Калудов. В образа на Аида ще влезе сопраното Андрея Хьоркенс. Диригенти на оркестъра и хора са Владимир Бошнаков и Стелияна Димитрова.

Огромен бе интересът към шедьовъра на Верди – операта „Набуко”, която бе второто заглавие от Летния сезон „Сцена на вековете”. Постановката на Царевец през уикенда бе оценена високо от повече от 1200 почитатели на театралното и оперното изкуство. Продукцията бе съвместно дело на Държавна опера – Бургас и Държавна опера – Стара Загора. Всички билети бяха разпродадени, а заради интереса от страна на публиката организаторите осигуриха близо 100 седящи места допълнително.

Главната роля бе отредена на оперната прима Йоана Железчева, която пресъздаде образа на властната Абигейл. За първи път на Царевец, Железчева си партнира с именитата солистка на старозагорската опера Офелия Христова /в ролята на Фенена/, както и с тенора Ивайло Йовчев /в ролята на Измаел/. Оркестърът бе дирижиран от Ивайло Кринчев. Сценичната адаптация бе дело на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров.

Летният сезон на българските оперни театри на открито „Сцена на вековете” е организиран от Община Велико Търново, а партньори са държавните опери във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Пловдив. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама