РИОСВ-Пловдив намери мъртва риба в р. Чепеларска, извършва се проверка

14:06, 25 юли 16 / Общество 25 178 Шрифт:
Topnovini
В с. Катуница, община Садово, бе сформиран екип от експерти на РИОСВ - Пловдив, РЛ на ИАОС и БДИБР -  Пловдив и извършена проверка на място. При проверката е констатирано наличие на мъртва риба във водите на р.Чепеларска. На място са измерени показателите: рН - 7,12; разтворен кислород - 6,5 мг/л, ел. проводимост - 1735 µS/сm. Взета е  проба вода от реката за изследване за наличие на метали.

Водата в р. Чепеларска е измерена в участъка преди заустването й в  промишлен канал на КЦМ АД, довеждащ отпадъчните води от КЦМ АД и "Агрия" АД, при което е констатирано, че коритото на  реката е сухо. Това показва, че оттока на реката в този участък се формира основно от отпадъчните води на двете дружества. При проверката са взети проби от точките на заустване на производствени води на КЦМ АД и "Агрия" АД.

Извършен е оглед на  р. Чепеларска на моста при Кемера, където не е установено наличие на мъртва риба в реката. Взета е водна проба за изпитване.

Евентуален причинител на замърсяването може да е и нерегламентирано изхвърляне на отпадъчни води или химикали от неустановен източник, поради което проверките на РИОСВ - Пловдив ще продължат до установяване на източника на замърсяване.

Преценката за състоянието на водния обект (р. Чепеларска) ще бъде извършено от Басейнова дирекция "Източно беломорски район" - Пловдив, съгласно правомощията по Закона за водите. След получаване на резултатите от анализите и установяване на причината за замърсяването на нарушителите ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения по Закона за водите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама