Напредва строежът на новата детска градина "Чайка" в Пловдив (снимки)

10:33, 25 юли 16 / Общество 25 342 Шрифт:
Topnovini
Изграждането на новата детска градина "Чайка" в Пловдив е на финален етап, видя репортер на Пловдив Topnovini.bg. Почти готова е външната изолация на сградата, предстои измазването на фасадата и последни довършителни дейности.

Детската градина се издига на мястото на старата забавачка "Чайка", която бе разрушена. Старата сграда, строена през далечната 1947 година, бе станала опасна и известно време стоя затворена, след което бе премахната и на нейно място започна новият строеж.Първата копка направи на 15 септември 2015 г. кметът Иван Тотев, а в начинанието му помагаха малчугани от квартал "Каменица", които с нетърпение очакват новата придобивка.

Градината ще е за 8 групи деца и се строи по иновативен проект на арх. Константин Божков, който залага на големи пространства, овални форми и много място за детски игри.Светлина, свързаност с природата и индивидуалност са основните характеристики на красивата сграда. Всяка група деца ще разполага със собствен отделен модул, свързан пряко с заобикалящата го паркова среда.

"Стремихме се да избягаме от стереотипа на този тип проекти, които унифицират сградите за деца", подчерта арх. Божков. Проектът предвижда и спецален вътрешен двор, спортна зала, басейн и двузонова кухня, която ще обслужва и нуждите на живеещите в района като млечна кухня. За всяка група ще има зона на игра на открито, богато озеленена, оборудвана със съответните атракции за деца.

Сградата ще е снабдена със соларна система за затопляне на водата и ще отговаря на всички изисквания за енергоефективност.Около 4 млн. лева ще бъдат вложени в обекта, който трябва да бъде завършен тази есен.

Междувременно Община Пловдив обяви и прием на деца в новата "Чайка". Очаква се откриването на сградата да бъде в началото на учебната 2016/2017 г. От Общината обаче уточниха, че родителите на класираните деца трябва да имат предвид, че функционирането на сградата може да не започне на 15 септември 2016 г., а на по-късен етап.

Новата сграда ще е достъпна за всички желаещи. Намаленият брой точки съгласно административния район по настоящ адрес на децата не трябва да притеснява родителите, защото многото свободни места предполагат прием на повече малчугани, независимо от по-малкия брой точки, уточниха от общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама