Хората, които се страхуват от контрол, са срещу пръстовия отпечатък, заяви Ваньо Шарков

09:32, 25 юли 16 / Общество 25 179 Шрифт:
Topnovini
От манипулацията на общественото мнение, която създава настроения срещу идентификацията в лечебните заведение с пръстов отпечатък, интерес имат хората, които се страхуват да има контрол. Така зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира готвеният простест за оставката на Петър Москов.

Той започва в 12:00 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването, а причината е въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците. В края на миналата седмица пет болници в страната бяха оборудвани с идентификатора. 

Шaрков поясни, че устройството не снема отпечатъци, не сканира и не изпраща данни никъде, а се създава уникален идентификационен номер. "На база този номер всеки може да провери дали касата плаща или не, за неговото лечение. Чрез приложение на смартфона може да се получат данни, че някой е поискал да се плати за него в лечебно заведение. Това е уникална възможност, която се предоставя за първи път", допълни Шарков.

Той допълни, че подобна система е въведена в редица страни. "Няма притеснения сред колегите, които добре си вършат работата. Притеснението е сред тези, които правят нарушенията", каза още зам.-министърът. Той допълни, че чрез идентификаторът ефективен контрол вече може да се извършва не само от здравната каса, но и от пациента.

В отговор на въпрос, Шарков каза, че идентификацията чрез лична карта не се е оказала достатъчно надеждна и е намерен начин да се правят злоупотреби.

Попитан за правилника за работа на Фонда за лечение на деца, зам.-министърът обяви, че той е подготвен от експерти от здравното министерство, хора от фонда, юристи и медицински специалисти. Шарков успокои, че всички становища, изразени по документа, ще се обсъдят и ще се реши кои да влязат.

"Ако нещо е пропуснато ще го поправим. Ще се обсъдят всички идеи. Само едно предложение не приемам – да се отмени правилника, защото така регламентът ще се забави много", каза заместник-здравният министър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама