Русе домакин на Диалог за устойчиво развитие между Азия и Европа през октомври

07:38, 25 юли 16 / Икономика 25 275 Шрифт:
Topnovini
„Водната свързаност през третото десетилетие“ е темата на петия Диалог за устойчиво развитие в рамките на Инициативата за сътрудничество по реките Дунав и Меконг на форум „Азия – Европа” (АСЕМ), съобщиха от Русенския университет „Ангел Кънчев“, като уточниха, че той ще бъде част от поредица международни събития, с които се отбелязва 20-годишнината от учредяването на форума през 1996 г.

Тази година България се включва като водещ организатор чрез Министерство на външните работи и Министерството на околната среда и водите, поемайки щафетата от своите виетнамски партньори.

Домакини са Русенският университет и Община Русе. Университетът има 20-годишната академична традиция по Европеистика и обучава студенти по уникалната за България бакалавърска специалност на английски език „Европеистика и глобалистика”. Община Русе е сред най-разпознаваемите административни структури в Дунавския регион.

От 20 до 22 октомври в конферентните зали на Канев център ще обменят идеи и практики над 150 участници от Европа и Азия. Темата, по която ще дискутират представители на държавни институции, на бизнеса, на неправителствени организации, образователни и научни центрове, е посветена на едни от най-значимите глобални проблеми на съвременния свят: триадата вода-енергия-храна и връзките й със „зеления” икономически растеж, със сигурността, с климатичните промени и качеството на живот. Специален панел ще се фокусира върху проблема за речните басейни като ресурсни зони с многофункционален потенциал. Фокус ще бъде поставен върху проектирането и изграждането на интермодален терминал в Русе.

По време на четвъртото издание на форума Дунав-Меконг, който се проведе през 2015 година в град Бен Че на река Меконг, председателят на Общото събрание на Русенския университет (тогава ректор) – чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и доц. д-р Мими Корнажева представиха доклад за добавената стойност на Русенския университет към развитието на Дунавския регион, поставяйки акцент върху проектната дейност в Българо-румънския трансграничен регион. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама