70% са електронните декларации за наеми и авансови данъци в Русе

07:28, 25 юли 16 / Икономика 25 87 Topnovini
В края на тази седмица - на 31 юли, изтича срокът за подаване на декларации по чл. 55 от ЗДДФЛ и по чл.201 от ЗКПО от самоосигуряващи се лица, включително земеделски производители, наемодатели и фирми - платци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда определен в закона.

Това съобщиха от офиса на НАП в Русе.

Оттам уточниха, че обичайно такава декларация подават около 4 000 данъкоплатци от региона, като този път последната дата за това е 1 август - понеделник, понеже 31 юли е почивен ден.

Досега това вече са направили 2 383 от тях, като изпратените по интернет с ПИК от НАП или с личен електронен подпис декларации са 1 666 бр.

В декларацията (т. нар. образец 4001) се посочва размерът на данъците, които са удържани при изплащането на нетрудови възнаграждения, както и дивидентите в полза на физически и юридически лица. В случаите, когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, тя се подава от лицето, придобило дохода. Не се посочва единствено удържаният данък за доходи от трудови правоотношения. Лицата, задължени да удържат и внасят данък при източника, декларират дължимия данък за второто тримесечие т.е. за доходите, получени през месеците април, май и юни.

От НАП- Русе уточниха, че декларацията се подава до 31 юли 2015 г. ако сте:

- наемодател и отдавате помещение под наем на друго физическо лице, като освен това трябва и да внесете дължимите авансови вноски също до 31 юли. Гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, отдаващи помещения под наем, дължат авансов данък, едва когато получаваната през годината от тях сума надхвърли 7 920 лв. от всички източници на доходи на лицето.

- самоосигуряващо се лице.

- земеделски производител, ако сте реализирали селскостопанска продукция или сте получили субсидии, т.е. имате приходи от дейността.

- Декларацията за дължими данъци (образец 4001) се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други), както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и др., дължими от местни и чуждестранни физически лица.

Декларацията се подава в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка или по интернет, подписана с електронен подпис или с ПИК от физически лица, регистрирали го по ЕГН.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!