В Созопол ще събират опасни отпадъци по график

21:20, 24 юли 16 / Общество 25 153 Шрифт:
Topnovini
Опасните отпадъци от домакинствата ще се събират в Созопол по график, съобщиха от МОСВ. Това е една от 5-те ключови общини в проекта „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни отпадъци от домакинствата“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Ще се определят няколко мобилни пункта, където хората ще могат да носят стари бои, лепила, препарати и други химически продукти. Ако тази схема не проработи, ще се  обикаля с оборудвани транспортни средства в населените места по график. Хората ще бъдат запознати с проекта по всички възможни канали – местния вестник, интернет страницата на общината, брошури и информационни материали. Предвижда се и обучение на деца, които да станат проводници на новите практики.

Съветът към кметовете на експерта Бригите Фишер, консултант по програмата от швейцарска страна, е да бъдат закупени транспортни средства, в които гражданите да нямат пряк досег с контейнерите за опасни отпадъци. Персоналът трябва да мине през специално обучение. Практиката в кантон Цюрих показва, че за общини с население от 6000 жители 3,5 часа са напълно достатъчни за събиране на отпадъка в мобилните центрове. За населени места от 1500 жители са необходими  2 часа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама