„Чешити“ на Чудомир гостуват в Приморско

15:06, 24 юли 16 / Общество 25 205 Topnovini
Драматичен театър „Рачо Стоянов" - Габрово ще гостува на Приморско с театралната постановка „Чешити" от Чудомир. Спектакълът ще бъде представен на 27 юли /сряда/ от 20 часа на амфитеатъра в морския град. Това съобщиха от местната община.

Творческият тандем от „ Село, село, пусто село " (режисьор Невена Митева и хореограф Лъчезар Захариев) е подготвил новия си спектакъл „Чешити" по емблематични разкази от Чудомир. В него вземат участие Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров и Валери Радев.

В „Чешити" са съхранени колоритния език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) - Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един единствен ден, не къде да е, а в кръчмата? Например, като да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.

„Казват, че народите са като децата - не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем" за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване" (Чудомир).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!