„Чешити“ на Чудомир гостуват в Приморско

15:06, 24 юли 16 / Общество 25 249 Шрифт:
Topnovini
Драматичен театър „Рачо Стоянов" - Габрово ще гостува на Приморско с театралната постановка „Чешити" от Чудомир. Спектакълът ще бъде представен на 27 юли /сряда/ от 20 часа на амфитеатъра в морския град. Това съобщиха от местната община.

Творческият тандем от „ Село, село, пусто село " (режисьор Невена Митева и хореограф Лъчезар Захариев) е подготвил новия си спектакъл „Чешити" по емблематични разкази от Чудомир. В него вземат участие Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Елизабет Попова, Магдалена Славчева, Илия Костадинов, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Мартин Властанов, Васил Грънчаров и Валери Радев.

В „Чешити" са съхранени колоритния език на Чудомир, животът в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими кукузлуци (майтапи). Кой ще се окаже най-големият мюзевирин (майтапчия) - Лъжлив Съби, Ламбо Кръчмата, Нено Сенегалеца, Баба Ната или Черна Гана? И какво може да се случи в един единствен ден, не къде да е, а в кръчмата? Например, като да се продаде на градския тарикат едно дръгливо псе, да се установят няколко изневери, да се ожени заклетият ерген Павли и да се вземе страха на проклетата Стана.

„Казват, че народите са като децата - не обичат да им се чете морал, а искат да стигнат до истините, развличайки се. Казват още, че ако сатирата е хирургическият нож, то хуморът е „сладкият мехлем" за раната. Щом е така, не остава друго освен да си пожелаем този сладък мехлем да се произвежда масово и да се продава под път и над път, защото у нас има още много рани за лекуване" (Чудомир).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама