Русинова: Спад на безрботицата при младежите до 29 години

21:11, 23 юли 16 / Общество 25 190 Шрифт:
Topnovini
През последната година безработицата сред младежите до 29 години е спаднала с три процентни пункта, като нивото й в момента е около 13%. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриване на трудова борса за младежи в столицата.

В трудовата борса участваха компании от сферата на хранителната промишленост, производството, телекомуникациите, търговията, ресторантьорството, кредитирането, строителството и др. Така и стана ясно, че в момента има най-много свободни позиции за оператори на производствена линия, касиери, продавачи, охранители, шивачи, кредитни консултанти, електромонтьори, ресторантъорски работници, мотокаристи.

„Тенденцията на спад на младежката безработица е положителна, но това не трябва да ни успокоява, а да ни мотивира да продължим с усилията си за включване в заетост на младежите до 29 години“, подчерта министър Русинова. Тя посочи, че през тази година са планирани мерки, с реализацията на които в заетост и стажове да се включат 20 хиляди младежи. Информация за схемите може да се получи във всяко бюро по труда в страната.

 Русинова допълни, че до края на 2016 г. по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат отворени схеми за около 650 млн. лева в подкрепа на работодателите. Средствата са насочени към подобряване условията на труд в предприятията, насърчаване на трудовата мобилност, даване възможност за заетост на безработни и неактивни хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама