Рибари: Няма случай на уловен делфин в тралове на кораб

15:27, 23 юли 16 / Общество 25 265 Шрифт:
Topnovini


Делфините в Черно море не намаляват, а точно обратното – увеличават се, а морският риболов, без значение с тралове или стационарни мрежи, не влияе на популацията им. Това твърдят рибори от сдружението „Черноморски изгрев“, които реагираха остро на предложението на министъра на земеделието и храните за забрана на риболова в Черно море в „райони, където има популации на делфини”.

„Не спорим, че е възможно и се случва оплитане на делфини в стационарни рибарски мрежи, но тези случаи са редки или най-малкото в рамките на допустимото и нормалното. Намираме за ненужно да представяме примери с други човешки дейности, регламентирани и напълно законни, чиито негативен ефект е драстично по-голям от тези на рибарите както върху околната среда, така и върху човека“, се казва в позицията им. Рибарите са категорични, че няма случай на уловен делфин в траловете на риболовен кораб. Според тях това е обективно невъзможно, тъй като при трални дейности корабът корабът се движи с 2 – 3 възла, докато скоростта на делфина може да бъде над 30 мили в час.

Идеята за забрана на риболова  в зони с популация на делфини предизвиква логичния въпрос на рибарите: Къде са тези зони, как ще бъдат определени и как делфините ще стоят само там?

„За да се установи причината за изхвърлени делфини на брега, са нужни изследвания и аргументирани научни становища, за което МЗХ и МОСВ може и трябва да имат своята активна роля. Действия в тази посока от страна на МЗХ и МОСВ не ни е известно да са предприемани“, заявяват рибарите. Според тях е  недопустимо и несправедливо с лека ръка да се изключва от полезрението на институциите и обществеността възможното влияние на военните кораби, проучванията за добив на нефт и газ и други човешки дейности, които биха могли да се отразят на делфините.

„За решаването на проблем с делфините, ако такъв има, страната ни разполага с действащо законодателство, което компетентните институции могат да прилагат и в момента. Според Закона за рибарството и аквакултурите уловът на делфини е забранен от десетилетия. Глобата при нарушение достига до 6000 лева. Ако има съмнение за извършени нарушения и дори престъпления в този случай, администрацията може и следва да изпълни вменените й със закон задължения, а не да издава заповеди за повсеместни забрани“, смятат от сдружението. Оттам припомнят, че българската акватория на Черно море поради своята специфика е твърде ограничена за риболовни дейности. Българските риболовни кораби, оборудвани с тралове, осъществяват дейността си в по-малко от 5 на сто от морските ни пространства, а общият улов на България и Румъния е по-малко от 5% от уловите в Черно море.

„Заявеното от министъра на земеделието и храните намерение за забрана на риболова буди недоумение как така с лека ръка, в рамките на един ден, е възможно да бъде взето толкова важно решение, което, ако бъде реализирано, означава бърза ликвидация на целия сектор „Рибарство“. Учудени сме как може без никакъв дебат, без да бъдат чути мненията на засегнатите страни и науката, да се вземат такива управленски решения, обосновани единствено на мнението на един човек и няколко телевизионни репортажа.

Ние не очакваме министърът на земеделието и храните, нито министърът на околната среда и водите, да бъдат тесни специалисти по риболова или опазване на делфините. Имаме обаче пълното право да очакваме те да бъдат далновидни управленци, които вземат обосновани и стабилни управленски решения. Отговорно заявяваме, че позицията относно риболова и влиянието му върху делфините не е сред тези решения.

Намираме за недопустимо с подобни изказвания да се поставя под съмнение бъдещето на над 7000 човека, стабилността на стотици фирми, заети в улова и преработката на риба и други водни организми, както и реализацията на инвестиции за десетки милиони, в т.ч. от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020“, се казва още в позицията на сдружението, което настоява Министерството на земеделието и храните да насрочи среща по проблема с всички заинтересовани страни, включително с адекватно представителство на риболовния бранш на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама