От FUNCITY обвиниха Община Варна в некомпетентност

18:38, 22 юли 16 / Общество 25 284 Шрифт:
Topnovini
Екипът на култовия варненски младежки фестивал FUNCITY взе решение да се оттегли окончателно от партньорството си с Община Варна - основен финансиращ орган на събитието до момента. Поради тази причина планираното шесто издание на фестивала няма да се проведе, въпреки че подготовката по организирането му беше в разгара си и програмата е финализирана.

Така сдружението „Варненски младежки фестивал“ - създател и организатор на емблематичния фест се отказа и от планираните 100 хиляди лева за финансиране на тазгодишноо събитие. Причината за това е разочарованието на екипа на FUNCITY от прилагания подход към младежките политики и дейности във Варна, и в частност към фестивал FUNCITY от страна на Общината. Организаторите на варненския фестивал, които са представители на различни младежки организации и кръгове в града, отчитат серия от стъпки от страна на Община Варна през последните две години, които показват тенденциозно некомпетентно и некачествено управление на младежките политики на местно ниво. Това се случва в период на подготовка на Варна - Европейска Младежка Столица 2017, когато фокусът върху младежките политики и повишаване на качеството им би трябвало да е приоритет, казват от сдружението.

Ето какво още казват те:

„Въпреки почти удвоения бюджет за младежки дейности, подходът и начинът на управление на процесите в този сектор от страна на Общината са повърхностни и включват серия от стъпки, които се отразяват пряко върху младежкия сектор в негативна посока. Например: периодичните неформални срещи и постоянният диалог между управляващите в Общината и младежките организации окончателно са прекъснати; нивото на управление на местната програма за финансиране на младежки проекти е понижено и дейности, реализирани в рамките на шест месеца, се очаква да постигат качествени резултати като се вмъкват в период от 2-3 месеца. Сътрудничеството и диалогът за организиране на фестивал FUNCITY се влошава всяка година. В резултат на това тази година чрез постоянната комисия „Младежки дейности“ към Общински съвет бе направен опит да се изземат името и логото на фестивала като собственост на Общината чрез регистриране на търговската марка на нейно име. Внесеното от страна на екипа на FUNCITY възражение, в което се обяснява защо марката FUNCITY е продукт и собственост на сдружение „Варнески младежки фестивал“, не получи отговор. Процедурата от страна на Община Варна за запазване на търговската марка бе обявена публично, въпреки че внесеното от комисията „Младежки дейности“ предложение дори не е гласувано от Общинския съвет. Независимо от предприетите стъпки от страна на Общината, сдружение „Варнески младежки фестивал“ успя да регистрира търговската марка FUNCITY на свое име, но не разпозна нищо партньорско в постъпките на местната управа, поради което взе окончателното решение да се оттегли от това партньорство.“

Името, логото и търговската марка FUNCITY остават собственост на сдружението, както и правото на организаторите и в бъдеще да организират фестивала и включваните в него уникални събития и формати.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама