БАБХ: Печурките от "Кауфланд" са безвредни

16:47, 22 юли 16 / Общество 25 179 Шрифт:
Topnovini
Изследванията, направени от Българската агенция по безопасност на храните, установиха, че причините за хранителното отравяне на семейството от София не са свързани с консумацията на култивирани гъби, закупени от веригата "Кауфланд".

В гъбите не е открито съдържание на атропин, за наличието на което съобщиха от болничните заведения при изследването на пациентите.

Изследвани са общо 8 проби в лаборатория в Европейския съюз за наличие на алкалоида, в това число една проба гъби от търговския обект на веригатата в София, проба от гъби, взета от централния склад на веригата и на гъби взети от препакетиращото предприятие.

Изследвана е и проба от гъби, взета от дома на пострадалото семейство, проба от готовото ястие - яхния със заешко, което са консумирали хората, както и проба от брашното, черния и червения пипер използвани за приготвянето й.

Всички проби са отрицателни за наличие на алкалоида, което дава основания на Българската агенция по безопасност на храните да счита, че в случая не става въпрос за хранително отравяне, посочват оттам.

Забрана за продажба на наличните в "Кауфланд" гъби беше постановена веднага след натравянето на столичното семейство. Тогава от веригата обясниха, че от години внасят въпросните гъби от производител в Полша и никога не е имало проблем с тях. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама