ПП ГЕРБ-Шумен скочиха против исканото от ВиК увеличение на цената на водата

14:03, 22 юли 16 / Политика 25 204 Шрифт:
Topnovini
Областното и общинско ръководство и съветниците от ПП ГЕРБ в Шумен категорично са против исканото от местното ВиК увеличение с 24% на цената на питейната вода. Това съобщиха от пресцентъра на партийната централа в Шумен.

В позицията на партията се настоява за детайлен анализ на предлаганата нова по-висока цена на водата, както и изясняване на причините за драстичното покачване

на цената.

“Смятаме, че не са изчерпани възможностите от организационен, технически

и технологичен характер за оптимизиране на разходите на дружеството.

Настояваме ВиК операторът да се съобрази с икономическото състояние на

жителите на общината и да заложи в плана си за следващата година

социално поносима цена за потребителите”, се казва още в декларацията на ПП ГЕРБ-Шумен разпространена до медиите.

Новите по-високи цени на водата са заложени в бизнес плана на водоснабдителното дружество в Шумен за периода 2017-2021 г.

Припомняме, че от ВиК-Шумен предлагат от началото на следващата година цената на питейната вода да стане 3.27 лв. с ДДС за кубик, докато сега е 2.64 лв.  

Крайната цена на водата се формира от три услуги “довеждане на водата”, “отвеждане” и “пречистване”.

От началото на 2017 г. ВиК-Шумен предлага услугата “довеждане на водата” да достигне 2.07 лв. без ДДС, като в момента тя е 1.77 лв. От следващата година водоснабдителното дружество предлага минимално поевтиняване на тази дейността “отвеждане” и от 15 стотинки да стане 13 стотинки за кубик. За сметка на това обаче почти двойно скача цената на услугата “пречистване”, която от 28 стотинки на кубик се предлага от следващата година да стане 53 стотинки.

В искането на ВиК-Шумен се посочва, че предлаганата цена е под социално поносимата стойност, която за водата е 2.5% от средния общ доход на лице от домакинството.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама