Руска поетеса обра овациите на димитровградчани

12:46, 22 юли 16 / Култура 25 118 Шрифт:
Topnovini
Творческа вечер на руската поетеса Олга Борисова, в КДК Димитровград, премина при голям интерес снощи. Представи я димитровградската учителка и поетеса Атонина Димитрова. Акцент тази година бе отбелязването на 140 години от изработката на Самарското знаме, което се е вяло на Шипка и Плевен по време на боевете за свободата на България. Самара е родния град на Олга Борисова. Което е символ на славянското братство.

Срещата продължи повече от 2 часа, четоха стихове на Олга- тя на руски, Антонина - на български. На видео стена представиха историята и забележителностите на руския град Самара, също и на побратимения с него български- Стара Загора. После- песни, танци и веселба.  Руската поетеса получи много цветя от българските й приятели.

Олга Борисова е педиатър, поет и преводач. Живее в град Самара. Автор е на поетическите сборници „Като мимолетен ден“, „Отражение“, „Времена и време“. Превежда от български, френски, английски, финландски и чешки езици. Победител и призьор в международни поетически конкурси, в това число : Първа награда в 35-я международен конкурс „Игра на цветове в Пиренеите“, второ място в същия конкурс през 2014 и 2015 години. Призьор в Международния фестивал „Славянски традиции“2014, Крим; в Московския международен литературно-музикален фестивал-конкурс на името на Сергей Антонович Кличков „Душата моя, като птица…“; в Международния конкурс „Пясък и лира“; серия от участия в Международния литературен конкурс „Големият финал“. Победител е в Международния фестивал „Славянски традиции“2015 и 2016 г.Няколкократен победител е в конкурси за превод от български на френски. Публикува в руски и чуждестранни списания. Нейните стихове са преведени на чужди езици.

Удостоена е с почетния знак „Писателско братство“. Стипендиант е на Министерството на културата на РФ. Олга Борисова е член на Съюза на професионалните литератори в Русия, ръководител е на Регионалната Самарска организация на този съюз и e гл. редактор на алманаха „Паралели“. Член е на литературно-творческата организация „Точки“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама