Подготвят Голямата базилика в Плиска за Празнична литургия за деня на Св.Седмочисленици и Св. Климент

10:45, 22 юли 16 / Общество 25 212 Шрифт:
Topnovini
Започна монтирането на сводовете и колоните на реставриращия се южен кораб на Голямата базилика в Плиска, съобщиха от Националния исторически музей.

Както е известно, този християнски храм е построен в 865-870 г. от цар Борис I Кръстител като катедрален храм на България, току-що приела християнството. Храмът е построен по план, донесен от епископ Формоза Портценски, ръководител на българската църква, в периода в който тя е подчинена на Папството (865-870 г.). Формоза Портценски е донесъл планът на Папската базилика „Сан Пиетро”, но Борис I е увеличил дължината й с 2.5 м. Така България се сдобила с най-голямата църква в Европа, надмината едва през XV в. от няколко църкви в Испания и Италия.

Голямата базилика в Плиска е разрушена от османските турци след завладяването на този край в 1388 г. Камъните, от които е била изградена (правилни варовикови квадри), са използвани за строеж на турски казарми в Шумен, гари, складове и водонапорни кули по ж.п.линията Русе-Варна.

През 2015 г. правителството на Бойко Борисов взе решение да реставрира църквата и възложи работата на Министерство на културата. Министър Вежди Рашидов е поверил задачата на Националния исторически музей и лично на неговия директор Божидар Димитров.

С отпуснатите досега от правителството 800 000 лв. и дарения на граждани работата усилено тече вече втори месец. При наличие на финанси, реставрацията и църквата, според директора на НИМ, може да бъде завършена към средата на следващата година.

На 27 юли Негово Високопреосвещество Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи празнична литургия в Голямата базилика по случай деня на Св.Седмочисленици и Свети Климент. Смята се от българската историческа наука, че именно свети Климент е създал старобългарската азбука и то в манастира до Голямата базилика.

Църквата вече действа като пълноценен храм – в нея отец Андрей от Нови Пазар и митрополит Йоан са извършили вече десетки кръщенета и сватби.

Банковата сметка за дарения за реставрацията на Голямата базилика е:

ЮРОБАНК И ЕФ ДЖИ БЪЛГАРИЯ   АД                       

IBAN: BG47 BPBI 7939 1087 7828 01

BIC:    BPBIBGSF

Сдружение  Плиска

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама